A P E L -pentru mobilizarea salariaţilor din Compania de Apă Oltenia, împotriva mârşăviilor făcute de conducerea Companiei în înţelegere cu liderii Sindicatului Liber Apă-Canal, ceea ce duce la concedieri şi diminuări de salarii
Disponibilizarea personalului şi micşorarea salariilor discutate în luna martie 2013, de către conducerea companiei şi liderii sindicatului este o ilegalitate şi un abuz, şi susţinem aceasta prin următoarele:
1. Pretinsa diminuare a veniturilor Companiei de Apă Oltenia susţinută de conducere pentru justificarea reducerii salariilor, pentru reducerea salariilor şi disponibilizări este, de fapt, o încercare de justificare a incompetenţei în conducere şi o intenţie de a acoperi abuzurile conducerii anterioare.
2. În prezent conducerea companiei a stabilit abuziv, împreună cu liderii sindicatului apă canal – care nu reprezintă interesele tuturor salariaţilor -, criterii de concediere colectivă care defavorizează unele categorii de angajaţi şi grile de salarii discriminatorii astfel:
• S-a hotărât concedierea forţată a peste 200 de angajaţi, obligându-i să iasă la pensie anticipată. Ţinând cont că la vârstă înaintată sunt unele probleme, este discriminată evident această categorie de angajaţi. Legea pensiilor, prevede clar că ieşirea la pensie anticipată, se face benevol şi nu obligatoriu cum a stabilit directorul şi liderul de sindicat, abuzul concedierilor fiind evident.
• Lipsa indexărilor salariilor şi a legilor în vigoare este un alt abuz.
• Micşorarea salariilor în luna august 2012, pretinzându-se că se scot sporurile din salarii, au înşelat toţi angajaţii să semneze comunicările cu salariile micşorate, pe motiv, că acestea se vor aplica separat la salariu. Această micşorare a salariului este un abuz din partea conducerii, deoarece salariul era un bun câştigat şi a fost luat fără a avea bază legală.
• Micşorarea salariilor prin stabilirea inferioară a grilei de salarizare, în cadrul secţiei canal, prin hotărârile luate în 2013 ale conducerii şi liderilor de sindicat, reprezintă un alt abuz, care va intra în vigoare după semnarea noului contract colectiv de muncă, luându-se, de asemenea, un bun câştigat anterior. În acest fel nu s-a respectat contractul colectiv de ramură, legea salarizării şi nici contractul colectiv de muncă al companiei.
• Scoaterea sporurilor de canal de condiţii deosebite şi degradante din salariu reprezintă cea mai mare sfidare şi desconsiderare a angajaţilor, alături de micşorarea salariului, în comparaţie cu ceilalţi salariaţi de la birouri, discriminarea atingând cote alarmante. Contractul Colectiv de Muncă unic pe ramură şi Contractul Colectiv de Muncă al Companiei la art. 12 alin. 1 prevăd aceste sporuri care au fost scoase abuziv în urma discuţiilor dintre conducere şi sindicat.
• Numărul salariaţilor secţiei canal este stabilit după norme republicane şi este justificat tehnic şi economic, iar al salariaţilor TESA şi auxiliari nu au justificare legală. Repartizarea salariaţilor este abuzivă şi nelegală.
• Ameninţările directorului cu insolvabilitatea companiei sunt gratuite şi fără bază legală şi justificare economică, referatul pierderilor companiei fiind praf aruncat în ochii angajaţilor, deoarece trebuie cerută o expertiză economică de specialitate, care trebuie sa stabilească realitatea celor afirmate în referat şi stabilirea cauzelor, care conduc la pierderi, inclusiv din fondul ISPA.
• Fondul de salarii este mare, din cauza celor 200 de salariaţi, pe care i-a angajat conducerea anterioară cu salarii mari pe funcţii bine plătite.
• Externalizarea pazei regiei a dus la dublarea cheltuielilor cu aceasta şi reducerea salariilor cu circa o treime, la salariul primit de angajat.
În expertiză trebuie evidenţiate pe capitole, în funcţie de activităţi toate pierderile şi apoi stabilite priorităţi de rezolvare a acestora şi luarea măsurilor legale împotriva vinovaţilor. Expertiza este singura care poate stabili cauzele pierderilor şi apoi rezolva din punct tehnic şi financiar, problemele care produc pierderile.
Directorul prin ameninţarea cu insolvabilitatea doreşte:
- să închidă gura celor pe care îi disponibilizează şi să pregătească angajaţii care rămân până la o eventuală falimentare a companiei.
- să închidă gura celor care doresc sporurile legale, salarii mai mari sau chiar pe cele actuale.
- să acopere neregulile şi ilegalităţile făcute de conducerile anterioare, inclusiv începerea anchetelor împotriva acestora.
- să acopere incapacitatea conducerii de a rezolva problemele şi să acopere cauzele care produc pierderile.
- să poată mai târziu chiar să falimenteze compania în scopuri meschine de vânzare a companiei.
3. Ţinând cont de cele de mai sus, privitor la realitatea faptelor din companie, solicităm următoarele:
• Expertizarea economico-financiară de specialitate, care să stabilească şi cauzele reale ale pierderilor pe activităţi de producţie şi luarea măsurilor legale împotriva vinovaţilor.
• Declararea ilegală a hotărârilor luate de conducere şi liderii sindicatului apă canal, privind concedierile şi salarizarea, deoarece nu respectă legile în vigoare, Codul Muncii, Legea Salarizării, Contractul Colectiv de Muncă, unic la nivelul ramurii de gospodărie comunală, CCM Companie.
Întrucât, Sindicatul nu a fost consultat pentru a hotărî în legătură cu problemele sesizate mai sus, liderii acestuia nu au reprezentat interesele membrilor în faţa conducerii, neavând niciun mandat al Adunării Generale, la stabilirea salariilor şi concedierilor colective, considerăm necesară convocarea Adunării Generală a salariaţilor.
Mai mult decât atât, liderul Sindicatului, refuză orice propunere a membrilor săi şi, prin acţiuni de intimidare, transmite ameninţările conducerii către salariaţi, iar pe de altă parte manifestă lipsă de susţinere a intereselor angajaţilor în faţa conducerii.
Având în vedere, că mai mulţi reprezentanţi ai angajaţilor la şedinţele cu conducerea, nu au fost de acord cu propunerile conducerii, în timpul şedinţelor, unii pronunţându-se împotrivă, iar alţii prezentându-şi demisia din funcţia de reprezentant al salariaţilor, ceea ce pune în dubiu buna şi adevărata intenţie a liderului de sindicat la negocierile parţiale care au avut loc, deci, şi legalitatea acestora.
Solicităm anularea hotărârilor luate până în prezent de conducere şi liderul sindicatului privind stabilirea salariilor şi concedierilor.
Solicităm convocarea Adunării Generale în vederea dezbaterii şi hotărârii căilor de urmat şi conferirea mandatului respectiv reprezentanţilor la negocierile cu administraţia. Nerespectarea acestui mandat constituind suport legal pentru destituirea reprezentanţilor sindicali.
Ilie ROTARU
|