Biserica îşi continuă nederanjată, ba chiar ajutată de instituţiile statului aşa zis laic, acapararea de averi din domeniul public. Bomboana pe colivă (sic!) a fost pusă zilele acestea.
Cei 700 de elevi care învaţă la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova sunt ameninţaţi cu aruncarea în stradă din clădirea liceului de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, mai exact de cei ai Mitropoliei Olteniei care a reuşit, cu ajutorul unei justiţii strâmbe, că obţină clădirea din strada Mihai Viteazu nr. 2 în urma unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă şi irevocabilă din 2010. După ce s-a văzut stăpână pe clădirea unde a luat fiinţă prima şcoală de fete din Ţara Românească şi care acum adăposteşte Colegiul Naţional care poartă numele soţiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a secularizat averile mănăstireşti, Mitropolia Olteniei a început să şantajeze în cel mai curat stil mafiot conducerea liceului şi Consiliul Local Craiova cu faptul că dacă nu i se va achita o chirie lunară va evacua elevii din şcoala lor şi, probabil, spunem noi, o va închiria vreunui „întreprinzător” care poate va dori să deschidă acolo un club de noapte. De ce nu?!
Acest lucru nu ar mai trebui să mire foarte multă lume pentru că aşa cum bine ne dăm seama BOR a început, mai bine zis a reînceput, să prindă gustul proprietăţilor imobiliare pe care le închiriază pe sume care nu sunt deloc mici. Altfel de unde ar mai avea bani ierarhii să se plimbe cu limuzine şi să locuiască vile ultraluxoase şi nenumărate?
Suma pe care Mitropolia Olteniei pretinde că ar trebui să-i fie achitată se ridică la peste 600.000 de lei. Această sumă ar reprezenta, conform celor susţinute de Mitropolia Olteniei, chiria retroactivă încă din 2007 când a început procedurile pentru a acapara această clădire şi nu doar din 2010 când a primit acea hotărâre definitivă.
Cuantumul chiriei nu a fost nici el niciodată negociat cu reprezentanţii şcolii care s-au trezit cu o hârtie de la instanţă prin care erau somaţi să plătească suma de 600.000 de lei către reprezentanţii Bisericii. În caz contrar elevii vor fi scoşi din şcoala lor începând cu 1 noiembrie 2012.
Pentru a ilustra modul mercantil de gândire al Mitropoliei Olteniei redăm mai jos declaraţia purtătorului de cuvânt la Mitropoliei Olteniei, Nuţu Apostolache, apărută în ziarul Gazeta de Sud din data de 18 octombrie2012: „A existat un contract care nu s-a respectat şi din acest motiv am fost forţaţi să îl reziliem. Nu am recurs deocamdată la evacuarea imobilului, din respect pentru instituţie. Aşteptăm totuşi să ni se achite datoriile. Dacă nu vor da nici un semnal, vom începe să luăm şi hotărâri. În principiu, noi suntem deschişi la dialog, cu propuneri. Cert este că datoriile trebuie achitate. Oricine închiriază un spaţiu trebuie să primească banii conform contractului. Trebuie să se găsească o soluţie. Nu pot spune ce decizie s-ar lua dacă nu se găseşte soluţia“.
Biserica ne arată încă odată faptul că nu este decât un SRL cu rolul de a expolia oamenii atât de bunurile materiale cât şi de bunurile de conştiinţă.
Aşa cum bine remarca un comentator al articolului publicat pe situl Gazetei de Sud, Andrei Radu „constatăm cu tristeţe şi oroare că scumpa noastră patrie, Republica Capitalistă România, s-a întors cu brio în întunecatul Ev Mediu. Dovada? Dărâmăm şi desfiinţăm şcoli şi spitale, dar construim într-o veselie biserici şi mânăstiri. Medici mai avem vreo 40000, dar popii se apropie de 60000!”
Noi ne pronunţăm pentru păstrarea patrimoniului public şi împotriva oricărei înstrăinări a acestuia şi ne alăturăm acelora care luptă pentru ca locuitorii Craiovei să îşi poată păstra şcoala fără a fi nevoiţi să plătească o chirie.
Costi Chivulescu
|