Vizitatori:19182
Literatură şi Arte Societatea şi Tinerii Stiinţe Sociale Stiinţă şi Tehnică
Programe de Formare si Documentare pentru Tineret
Ritualuri în faţa calculatorului   

Societatea contemporană nu poate fi imaginată fără calculator dar specialiştii recomandă adevărate”ritualuri” cînd îl folosim, pentru ca acesta să ne afecteze cît mai puţin sănătatea.

Calculatorul uşurează munca noastră şi ne deschide o întreagă lume în faţă, aşa că a devenit putem spune, o parte de nelipsit din viaţa noastră de zi cu zi. Trebuie să fim conştienţi însă, că stând prea mult timp în faţa ecranului, efectele nu vor întârzia să apară. Pielea va deveni mai aspră, în acelaşi timp, tenul va căpăta o culoare nesănătoasă şi putem constata chiar apariţia de pete pe faţă şi nu e totul. Radiaţiile produse de calculator pot afecta funcţionarea normală a sistemului nervos, a celui imunitar, a sistemului circulator şi chiar dezvoltarea organismului în cazul copiilor aflaţi în creştere. Acesta e şi motivul pentru care trebuie să ne luăm urgent măsuri de protecţie pentru a păstra la distanţă acest ucigaş invizibil, radiaţiile. Specialiştii au câteva recomandări despre cum putem să ne protejăm sănătatea în faţa computerului.

Mai întâi, e indicat să punem un pahar cu apă sau plante verzi în apropierea monitorului calculatorului. Pe urmă, după ce aţi navigat pe paginile de web, trebuie să vă spălaţi faţa cu apă caldă şi lapte demachiant, elimând astfel praful încărcat de elecricitate statică de pe piele, după care, folosiţi produse uşoare de îngrijire a pielii reducând astfel riscul de rănire a acesteia după expunere.

Pentru cei care petrec multe ore în faţa monitoarelor e important să-şi imbogăţească nutriţia. Un ajutor de nădejde în cazul efortului intelectual îl reprezintă creşterea aportului de Vitamina B. Dacă vă culcaţi la ore târzii iar somnul e deficitar, trebuie să consumaţi mai multe legume şi fructe proaspete dar şi ficat. De asemenea şi peştele şi produsele lactate pot contribui la îmbunătăţirea memoriei. Ciocolata, grâul, fructele de mare, şi cele uscate au capacitatea de a îmbunătăţii funcţia de coordonare a sistemului nervos, şi sunt totodată şi gustări perfecte în timp ce lucraţi în faţa computerului.

Vitamina C are capacitatea de a inhiba pigmentarea, de a stimula microcirculaţia vasculară şi de a elimina toxinele acumulate în ţesutul pielii, iar vitamina E reprezintă un antioxidant puternic, care poate ajuta pielea să câştige rezistenţă la acţiunea radicalilor liberi, favorizând în acelaşi timp primenirea sângelui şi o piele mai curată.

Dacă beţi din când în când suc de goji sau de morcovi veţi ajuta la întreţinerea unei mai bune sănătăţi a ochilor şi pielii. Dacă aspectul pielii e foarte important pentru tine, renunţă cât mai repede la băuturile carbogazoase şi treci pe consumul de suc de morcovi sau din oricare alte fructe proaspete.

Specialiştii ne propun să bem zilnic câte 2-3 pahare de ceai verde şi să mâncăm o portocală înainte de prânz. Ceaiul e bogat în provitamina A care se transformă, imediat după absorbţie în organism, în vitamina A. Această vitamină ne ajută la adaptarea vederii la lumină scăzută. Tocmai din această cauză, ceaiul verde poate ajuta atât la reducerea efectelor radiaţiilor de la calculator, cât şi la îmbunătăţirea vederii. Dacă nu vă place ceaiul verde şi cel de muşeţel este o opţiune bună.

Încercaţi să nu folosiţi calculatoare de generaţii vechi pentru că în cazul acestora radiaţiile emanate sunt de una sau chiar două ori mai puternice decât la cele mai recente şi pe lângă acest aspect tehnic, reglaţi, vă rog, luminozitatea ecranului. De regulă, cu cât este mai puternică luminozitatea, cu atât este mai mare canditatea de radiaţii electromagnetice emise. Desigur, luminozitatea nu trebuie să fie nici prea slabă, pentru a nu provoca oboseala ochilor. Cea mai bună distanţă între noi şi calculatorul e cea de o jumătate de metru, cu cât e mai mică distanţa, cu atât radiaţiile vor fi mai puternice.

Poate, eşti foarte ocupat, nu ai timp să faci o pauză la prânz, preferi să te odihneşti puţin în faţa calculatorului. În acest caz, nu uita să închizi calculatorul de tot, nu numai ecranul. Probabil nu ştiţi dar tastatura emite radiaţii mai puternice decât ecranul. Tocmai din această cauză, închiderea ecranului nu ajută total la evitarea radiaţiilor. S-a constatat că majoritatea dintre noi avem tendinţa să facem o mică pauză, aplecându-ne pe birou, cu cap chiar lângă tastatură, obicei care se dovedeşte foarte periculos.

Acestea sunt doar cîteva din recomandările pentru protejarea sănătăţii în faţa calculatorului.

L. Reci

 
Adaugat la: 2012-11-09 | Autor: L. Reci
Copyright and rights 2025 IPA CIFATT Craiova