Vizitatori:19171    
Cultură
Comunicare
Economie Educaţie
Psihologie
Geografie Istorie Societate Politică Drept
Instituţii
Stiinţa
Tehnologie

Avem nevoie de regiuni ?   

Românilor le sună rău, în urechi şi conştiinţă, cuvântul regiune.
Pentru noi cuvântul regiune înseamnă: DIVIZIUNE. Adică ne dividem, ne împărţim, ne regionalizăm, ne separăm.

Am fost secole dominaţi economic şi politic tocmai datorită divizării în regiuni. Trei imperii ne-au călărit cum au dorit, ne-au furat copii, ne-au furat aurul, ne-au ucis orice tentativă de independenţă, punându-ne domni aserviţi, sau punând străini în frunte ca să ne jupuiască fără milă. Toate aceste secole se datorează şi divizării în regiuni.

Orice nume de regiune a apărut ca urmare a unei divizări, a unei cuceriri, a ocupaţiei. Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. Toate sunt nume de regiuni, cărora trebuia să li se dea un nume.

În anul 1950, prin legea 5, se dispune pe model sovietic „raionarea administrativ-economică a teritoriului Republicii Populare Române” adică, împărţirea teritoriului ţării în  regiuni şi raioane.
În 1968, prin Legea 3 din 1968, votată de Marea Adunare Naţională în februarie, s-a revenit la tradiţia judeţelor.

Azi există argumente de ordin administrativ, nu există argumente în favoarea eficientizării pentru că un proces administrativ se eficientizează nu prin forma administrării, ci prin fondul administrării. Dacă nu potolim entuziasmul hoţilor în forma actuală cum vom potoli entuziasmul acestora când complicăm mecanismul făcând mai greoaie verificarea administrării bugetelor?

Nici argumentul că unele regiuni sunt mai prospere şi ar avea nevoie să îşi ţină banii în ograda proprie, nu este un argument solid, pentru că oricum ar face regiunile ele vor conţine de la sărăcie lucie la sat până la bogăţie maximă la oraş, de la proletarul cu loc de muncă – căruia salariul nu-i asigură nici măcar acoperirea cheltuielilor mărunte aduse de utilităţi – până la burghezul îmbuibat.

Conform datelor INS privind economia judeţelor care intră în componenţa regiunilor, aşa cum se prefigurează ele, e cert că nu vor exista regiuni semnificativ mai bogate, ci doar relativ mai bogate.

În concluzie, pentru că regiunea pentru români este sinonimă cu România ocupată, pentru că o Românie divizată pe regiuni e doar în interesul stăpânitorilor adepţi ai principiului „DIVIDE ET IMPERA”, pentru că regionalizarea nu are nici o justificare în plan economic, noi, dorim ca regionalizarea României să se facă intr-o singură regiune, ROMÂNIA, aşadar:
SĂ „REGIONALIZĂM” ROMÂNIA ÎNTR-O SINGURA REGIUNE: ROMÂNIA!


 


 

 
Adaugat la: 2013-05-30 | Autor: Dan Rotariu
Copyright and rights 2025 IPA CIFATT Craiova