Grupul Educaţie pentru Viitor ( GREV) este un grup de reflecţie şi de acţiune ce pledează pentru dreptul la o educaţie de calitate pentru toţi tinerii, care să le ofere cunoştinţe pentru a înţelege lumea şi competenţe pentru a-şi făuri destinul.
GREV face analize şi acţionează împotriva mecanismelor economice, realităţilor instituţionale şi programelor de finanţare, modelelor de gîndire şi practicilor pedagogice, ce tind să menţină sau să crească inegalitatea socială în domeniul educaţiei sau reduc rolul educaţiei şi al şcolii la „producţia” de forţă de muncă ieftină cu un nivel de calificare acceptabilă.
Prin studiile, atitudinile şi acţiunile noastre punem în discuţie toate măsurile ce transformă sistemul de educaţie într-o maşinărie de menţinere a actualelor diferenţe şi ierarhii din societate, ce sunt contrare intereselor comunităţii şi autenticelor valori umane.
Noi încercăm să-i reunim pe toţi cei care doresc să acţioneze pentru a susţine dreptul la educaţie şi drepturile în educaţie, făcînd din aceasta un instrument de emancipare colectivă în plan social, economic, politic şi cultural.
Istoricul GREV
Începând din 1990, guvernele României au acţionat pentru a face reforme în educaţie, cele mai multe iniţiative fiind subordonate unor principii greşite şi producînd efecte negative în acest domeniu. .
Diferitele proiecte de lege, privind sistemul educaţiei, lansate în anii 2006-2008 au produs dezbateri vii, nu doar in mediul şcolar ci în întreaga societate.
În acest context, un grup de cadre didactice, părinţi, studenţi, activişti sociali şi sindicali, au decis să acţioneze pentru a susţine accesul egal la educaţie de calitate, pentru toţi copiii şi tinerii.
Membrii grupului, semnatari ai declaraţiei-apel „O educaţie pentru viitor”, în septembrie 2009, într-o conferinţă de presă, la Craiova, au prezentat documentul fondator şi principiile susţinute de grup.
Ulterior grupul a primit susţinerea şi din alte localităţi ale ţării, iar la textul fondator s-au mai adăugat şi alte „texte fundamentale” .
Ce este GREV ?
Comparativ cu alte organizaţii – sindicate, asociaţii ale cadrelor didactice sau mişcări pedagogice – fiecare avînd un anumit specific, noi avem o abordare tridimensională în domeniul educaţiei.
În primul rând, ne adresăm nu numai cadrelor didactice, ci şi părinţilor, studenţilor, elevilor, activiştilor sociali şi sindicali, cercetătorilor, ...tuturor celor care susţin accesul egal la educaţie de calitate pentru toţi copiii şi tinerii. .
În al doilea rând, activitatea noastră, independentă faţă de partidele politice dar şi faţă de orice instituţie, se derulează deopotrivă pe terenul sociologiei, politicilor în educaţie şi al practicilor pedagogice. .
Şi în al treilea rînd, deşi dominanta activităţii noastre este sistemul educaţional, vor exista referiri şi la alte spaţii ale sistemului social, ce au legătură cu dimensiunea formativă a activităţilor din educaţie. .
Care sunt activităţile noastre ?
Activităţile noastre editoriale exprimă atitudini şi oferă informaţii privind acţiunile noastre, în spiritul valorilor pe care le susţinem.
În acest sens organizăm conferinţe, seminarii, ateliere şi dezbateri cu privire la domeniul educaţiei şi a tuturor problemelor legate de acesta. Ne implicăm în discuţiile referitoare la politica educaţională prin declaraţii, comunicate de presă, articole, pamflete, broşuri, bannere, sau alte mijloacele de exprimare publică.
De asemenea publicaţiile noastre includ: un web-site actualizat săptămînal, un buletin de informare lunar şi o revistă ce apare trimestrial numită „ Educaţie pentru viitor”. Revista are şi un supliment numit „Resurse didactice”, cu materiale didactice iar pe anumite teme publicăm diferite broşuri documentare Unele din activităţile noastre le realizăm în parteneriat cu diferite instituţii şi organizaţii.
Cum puteţi susţine sau participa la activităţile GREV ?
Puteţi participa la reuniunile şi activităţile GREV, puteţi transmite materiale pentru a fi publicate, puteţi să ne susţineţi prin diseminarea informaţiilor, prin difuzarea materialelor editate şi prin abonamente sau prin contribuţii materiale/financiare. .
Modul de participare şi susţinere e prezentat la rubrica Participare/Abonamente .
Cum luaţi legătura cu noi ?
Coordonatele noastre sunt înscrise la rubrica Contact .
|