|
Untitled Document
Legea si Cartea: în mocirlă
|
”Și le-a zis: Casa Mea va fi o casă de rugăciune. Dar
voi ați făcut din ea o peșteră de tîlhari” Luca 19:46
Societatea în care trăim e putredă.
Am văzut afaceriști, polițiști, politicieni, militari și clerici în nămolul corupției.
Vara asta a venit vremea magistraților și profesorilor.
S-a aflat că judecători din înalte instanțe au primit milioane de euro, pentru a oferi libertate unor acuzați ce furaseră sute de milioane de euro. Iar judecătorii acuzați au tras după ei și o mulțime de avocați și alți intermediari.
Nu ne-a zguduit doar numărul mare al ”făptuitorilor”, de ordinul zecilor-pentru care nu ar ajunge duba poliției și ar trebui un autocar- ci sumele fabuloase vehiculate și confirmarea că justiția, una dintre ultimele redute ale speranței de schimbare în mai bine, a căzut în mîinile bandiților. S-a văzut mai de mult că nu e nevoie de parlamentari care să dea legi favorabile profitorilor, de funcționari sau polițiști care să ocolească legile la ordinul infractorilor, ci e destul un judecător vîndut, care sfidează orice lege și dă țara pe mîna tîlharilor.
Așa s-au dat marile ”tunuri” în economie și s-au adunat marile averi: cu inițiativa escrocilor, cu sprijinul autorităților și cu protecția sau chiar complicitatea instanțelor.
Aceste lucruri le știam dar, acum au fost confirmate într-o dimensiune apocaliptică de către lotul judecătorilor și avocaților infractori.
Și totuși e incomplet tabloul dezastrului din justiție: ce-o fi în rîndul procurorilor !?
Disperarea produsă de magistrații corupți a fost amplificată de profesorii vînduți.
Știam că școala românească e copleșită de falsuri intelectuale, adică de documente și chiar diplome, privind un anumit nivel de pregătire, oferite unor elevi sau studenți care nici pe departe nu au pregătirea susținută de acte.
Nu e vorba de cîțiva școlari, ci de un sfert sau poate chiar jumătate din cei care sunt promovați anual, procentul variază la diferite școli sau facultăți.
Uneori, promovarea elevilor și studenților fără nivelul cerut de cunoștințe, se face ca o recompensă pentru tinerii care, dintr-o fericită inerție aleg școala în locul spațiului infracțional, spre care merg mulți dintre cei care abandonează școala.
Alteori, motivarea aceste situații este că dacă ar fi promovați doar cei care știu carte, școlile s-ar goli și multe din ele ar dispărea.
Am aflat însă în această vară, la Bacalaureat că există rețele de infractori, ce mai pretind că sunt profesori, adică educatori și care vor să se procopsească vînzînd examene.
Nu existența cîtorva profesori - samsari de diplome- ne sperie, ci crearea unor rețele de acest fel, ce se pare că funcționează nu doar în București, de mai mulți aniși nu doar la examenul de Bacalaureat.
Și mai ales, ne înspăimîntă că la începutul vieții, tinerii sunt infestați cu otrava corupției tocmai în școală, unde ar trebui să fie imunizați împotriva tuturor putreziciunilor din societatea în care trăim.
Realitatea ne aduce disperarea și dezgustul, dar nu renunțăm la speranță și nu uităm că totuși există și în justiție și în educație oameni care stau departe de mocirla revărsată.
Ei sunt însă tot mai puțini și mereu loviți , pentru că gunoaiele se revarsă asupra lor nu doar la locul de muncă ci peste tot în această societate.
Căci e tot mai greu să fii un apostol al cinstei, într-o țară stăpînită de tîlhari.
Silviu Șomîcu |
|
Adaugat la: 2013-11-29 | Autor: Silviu Somicu |
|