Vizitatori:19253  
Prima pagină Despre noi Texte Fundamentale Atitudini-Acţiuni Contact Legaturi
Untitled Document
Declaraţia -apel "Educaţie pentru Viitor"   

1. Societatea noastră dominată de „legile pieţei”produce zilnic drame în spaţiul existenţei umane.

Soluţiile adoptate în general în educaţie sunt soluţii « de azi pe mîine », ce răspund cerinţelor imediate ale pieţei forţei de muncă şi care par acceptabile pentru situaţia nefericită în care se află societatea românească actuală, dar care nu dau nici o speranţă şi nici o perspectivă pentru viitor, pentru schimbarea în mai bine a vieţii noastre.

Grupul „Educaţie pentru Viitor” acţionează pentru ca fiecare tînăr să poată dobîndi cunoştinţe şi competenţe care să-i permită să-nţeleagă lumea în care trăieşte şi să contribuie la transformarea ei într-o lume mai dreaptă şi mai bună. GREV este un grup de reflecţie şi  de acţiune, care se adresează cadrelor didactice, elevilor, studenţilor, părinţilor, cercetătorilor, sindicaliştilor, tuturor celor ce sunt preocupaţi de accesul la o educaţie de calitate pentru toţi cetăţenii .

Racilele sistemului actual

2. Inegalitatea elevilor în şcoală a devenit o realitate care se răspîndeşte cu repeziciune în tot sistemul educaţional. Prin structurile sale, prin modul de funcţionare prin metodele sale şi prin conţinuturi, acest sistem menţine inegalităţile sociale care se reflectă în rezultatele şcolare şi în orientarea şcolară a tinerilor.

3. Actualul sistem de educaţie şi învăţămînt nu reuşeşte să formeze pe deplin tinerii.

Încă din etapele iniţiale ale parcursului educaţional, multor elevi le lipsesc minimele cunoştinţe generale necesare şi competenţele fundamentale. Nivelul superficial de pregătire face ca ei să fie foarte limitaţi ca posibilităţi de comunicare, în cunoaşterea istoriei societăţii omeneşti, sau ca orizont ştiinţific. În acelaşi timp cei mai mulţi rămîn « analfabeţi tehnologici » în actualul sistem de învăţămînt rupt de realitatea activităţilor practice. Acest lucru se întîmplă nu doar pentru domeniile «învăţămîntului general » dar chiar şi pentru filiera « învăţămîntului tehnic ».

4. Şcoala nu formează la tineri spiritul critic, nu le oferă cunoştinţe şi competenţe ca să poată schimba rînduielile strîmbe din societatea în care trăiesc. Tinerii sunt educaţi să respecte anomaliile ce marchează actuala organizare a societăţii, ei devenind indiferenţi faţă de lucrurile rele pe care le întîlnesc sau chiar « adaptîndu-se » la absurdităţile care ne guvernează existenţa.

5. În învăţămîntul superior cercetarea ştiinţifică este lăsată la voia întîmplării sau este nevoită să găsească  sprijin la societăţile private, care direcţionează activitatea de cercetare spre rezolvarea unor probleme particulare, cu motivaţii imediate şi comerciale.

Educaţie pentru viitor

6. Formarea profesională a tinerilor trebuie să se bazeze pe o amplă activitate educaţională, pe o cultură generală solidă. Toţi tinerii trebuie să dobîndească o pregătire vastă şi temeinică,  teoretică şi practică, generală şi politehnică ; o cunoaştere cît mai deplină în domeniul ştiinţelor exacte, în domeniul tehnologic, al filosofiei, istoriei, relaţiilor economice şi sociale, al culturii. Acest obiectiv fundamental nu trebuie sacrificat printr-o specializare prematură şi îngustă.

7. Acordăm o atenţie deosebită cunoştinţelor care dezvoltă modul propriu de gîndire şi critica inteligentă, cunoaşterea nedreptăţilor, suferinţei, mizeriei şi exploatării. Totodată acordăm atenţie cunoaşterii cauzelor care generează aceste fenomene la noi şi în lume, înţelegerii perspectivelor şi primejdiilor potenţiale pe care le oferă dezvoltarea ştiinţifică şi tehnologică.

8. Trebuie să dezvoltăm la toţi tinerii competenţele necesare pentru o cetăţenie activă, pentru a participa eficient la activităţi civice, sociale sau politice, în domeniul lingvistic, artistic, al mijloacelor de comunicare, etc.

9. Noi respingem orice discriminare, orice selecţie pe criterii etnice, religioase sau sociale, dar şi orice rabat la nivelul şi/sau la calitatea învăţămîntului.

10. Dorim să răspîndim şi să generalizăm toate metodele pedagogice care asigură înalta performanţă  şcolară pentru copiii  proveniţi din toate mediile sociale.

11. Trebuie ca şcoala să asigure pentru toţi copii îndrumarea şi sprijinul individualizat pe care unii îl primesc acum de la familie şi care stă adesea la baza reuşitei lor şcolare.

12. Învăţămîntul trebuie să fie cu adevărat şi în întregime gratuit : cărţi şi materiale didactice, activităţi extraşcolare etc.

13. Educaţia pentru viitor poate fi promovată doar în cadrul unui sistem public de educaţie, care poate fi realizat prin respingerea oricărui sectarism, printr-un dialog sincer între toţi factorii ce împărtăşesc aceste valori şi care acţionează în diferite structuri.

14. Respingem cu hotărîre tendinţele de privatizare şi de transformare în « activitate comercială » a procesului educaţional. Educaţia trebuie să stea departe de interesele patronale şi comerciale. Nu trebuie să acceptăm transfomarea elevilor în « clienţi ».

16. Dorim un sistem educaţional care să asigure responsabilităţi şi drepturi depline cadrelor didactice dar şi elevilor şi studenţilor : dreptul de a participa la elaborarea reglementărilor în domeniu şi la organizarea unităţilor şcolare dar şi obligaţia de a asigura buna funcţionare a lor.

16. Vrem o şcoală care să menţină un dialog permanent cu toţi părinţii.

17. Dorim ca şcoala să fie locul  dobîndirii experienţei de viaţă, de exprimare pentru tineri, unde învăţămîntul să fie în strînsă legatură cu  practica socială, cu viaţa, cu activitatea tehnică şi cu producţia.

Mijloace materiale pentru educaţie

18. Educaţia pentru viitor are nevoie de mijloace materiale suplimentare pentru a asigura încadrările necesare, spaţii corespunzătoare, mijloace didactice de calitate şi o bună pregătire a cadrelor didactice. În vreme ce volumul şi importanţa cunoştinţelor sporesc neîncetat, este inacceptabil ca fondurile pentru educţie să se reducă.

19. Finanţarea trebuie acordată în funcţie de necesităţile reale şi de proiectele de perspectivă în domeniul educaţional şi nu după aprecieri subiective şi arbitrare.

20. Mijloace financiare pentru o educaţie de calitate există : este suficient să vedem nivelul profitului la care au ajuns marile companii, cîştigurile înregistrate în ultimii ani la bursă,veniturile din afaceri imobiliare sau marile averi.

Schimbări în educaţie-schimbări în societate

21. « Proiectul educaţional » al Grupului Educaţie pentru Viitor se întemeiază pe concepţiile noastre privind societatea actuală şi viitorul ei. Actualul sistem dominat de « legile pieţei », de goana după profituri materiale, de poziţii în societate întemeiate pe avere, produce nedreptăţi, stratificări sociale şi discriminări inacceptabile. Sistemul generează crize economice, războaie, drame sociale, catastrofe alimentare, sanitare şi ecologice. Această dominaţie a banilor,  a profitului şi a bunurilor materiale afectează la scară planetară valorile democratice, şi constituie o ameninţare pentru viitorul umanităţii.

22. Raporturi sociale mai drepte şi mai raţionale sunt necesare şi sunt posibile: raporturi care să permită o repartizare mai echitabilă a resurselor, a bunurilor şi serviciilor, accesul mai larg la cultură la valorile artistice, o utilizare a tehnologiilor în folosul tuturor şi al unei dezvoltări durabile.

23. Raporturi sociale mai drepte ne permit să întrevedem reducerea diferenţelor între muncile « fizice » şi cele « intelectuale », între conducători şi executanţi. Aceste diferenţe stau la baza inegalităţilor pe care le cunoaşte sistemul educaţional.

24. Noi susţinem deci  acţiunile care fac parte dintr-un proiect de transformare progresistă a societăţii.

Activitatea noastră

25. Noi activăm în toate zonele ţării şi  în toate structurile sistemului educaţional, încurajînd solidaritatea şi unitatea în acţiune.

26. Oricine împărtăşeşte ideile noastre prezentate mai sus şi acceptă să se implice în punerea lor în practică poate deveni membru al Grupului EV.

Animaţi de aceste principii,

-Chemăm cadrele didactice şi organizaţiile lor sindicale la unitate pentru a susţine o educaţie pentru viitor!

-Chemăm autorităţile centrale şi locale pentru a asigura un viitor pentru educaţie , asigurîndu-i cadrul legal şi sprijinul financiar necesar !

-Chemăm tinerii, părinţii elevilor, salariaţii din sectorul public şi privat să sprijine acţiunile cadrelor didactice în realizarea unei  educaţii pentru viitor şi a unui viitor pentru educaţie !

Deviza şi scopul nostru comun trebuie să rămînă :

Egalitate şi calitate în educaţie !

-În aceste condiţii nu putem susţine intenţiile autorităţilor de abandonare a eforturilor pentru  calitate în învăţămîntului public şi de susţinere a privatizării educaţiei prin finanţarea şcolilor private şi confesionale de la bugetul public

-Considerăm dăunătoare anularea titularizării cadrelor didactice prin organizarea  concursurilor de ocupare a posturilor la nivelul şcolilor şi nu la nivelul judeţelor

-Apreciem ca negative acţiunile de aşa zisă autonomie-descentralizare, care sunt de fapt acţiuni de abandonare a sistemului naţional de educaţie, căci:

- lasă finanţarea şcolilor şi stabilirea programelor de studii la voia şi posibilităţile  autorităţilor locale

- lasă încadrarea şi salarizarea cadrelor didactice la dispoziţia directorilor şcolilor

GREV

2009.09.21

 

 
Adaugat la: 2009-09-21 | Autor: GREV
Copyright and rights 2025 IPA CIFATT Craiova